Kaupallisessa yhteistyössä Wavin Finland Oy
Vuonna 2017 voimaan astunut, uusi ympäristönsuojelulaki määrää, että uudisrakennuksilla haja-asutusalueen jätevesien käsittely on ratkaistava jo rakennusluvan yhteydessä. Todellisuudessa emme lupaa haettaessa olleet vielä ajatelleet tarpeitamme jätevesijärjestelmän osalta. Kantovedellä pääsee halvalla ja suihkuvaraus maksaa, oli lähestulkoon kaikki mitä tiesin. Rakennuslupa haettiin siis kantovedellä ja sakokaivolla.
Pohjatöiden lähestyessä otin yhteyttä muutamaan eri järjestelmätoimittajaan, joista Wavinin Mika Pikkusaari otti homman hienosti haltuun. Kerroin Mikalle tarpeistamme sekä tulevaisuuden suunnitelmistamme tontin suhteen, ja niin päädyimme sijoittamaan harmaavesisuodattimeen. Hän katsoi asemapiirroksen sekä kuvia tontilta, ja osasi ehdottaa niiden perusteella jopa sijoituspaikkaa. Tuotteeksi valikoitui 500 litraa vuorokaudessa käsittelevä Wavin Labkon BioRami 500.

Lisäinvestointi ei tässä kohtaa tuntunut enää suurelta, koska BioRami 500 mahdollistaa mukavuustason lisäämisen tulevaisuudessa. Asennus suunniteltiin niin, että mahdollisesti myöhemmin rakennettavat lisärakennukset pystytään liittämään helposti samaan järjestelmään, joka käsittelee tarvittaessa mm. astianpesukoneen tuottaman jäteveden puhtaaksi.
Tässä tapauksessa rakennettaessa lähelle rantaa, jäi ainoaksi haasteeksi saada riittävä (750mm) korkeusero tulo- ja lähtöpään välille. Huomioitava oli myös purkuputken pään etäisyys rannasta (20m).
Asennus
Asennuspaikka valittiin Mikan ohjeiden perusteella, ja sijoitettiin tulevan saunan taakse, hieman ylämäkeen täytön yläpinnasta. Korkeat pilarit mahdollistavat viemäriputkien vapaan kulkemisen alapohjassa. Purkuputki voidaan ohjata myös avo-ojaan, mutta meidän tapauksessa se johdetaan sitä varten rakennettavaan kivipesään.
Kuopan kaivamisen jälkeen nostimme säiliöt paikalleen koron mallintamista varten. Kun kuoppa oli riittävän syvä, levitimme tasaisen 200mm murskekerroksen pohjalle. Pohja tärytettiin useaan kertaan, jotta se on varmasti tukeva.
Harmaavesisuodatin laskettiin tärytetylle pohjalle ja se tuettiin sivuilta murskeella. Säiliöille tehtiin ankkurointi suodatinkankaalla, vaikka se ei välttämätön olekaan, eli levittämällä niiden päälle kangas jota täyttömaa painaa alaspäin. Lisäksi sidoimme säiliöt yhteen kuormaliinalla, jotta kaivot asettuisivat maan pinnalle mahdollisimman suoraan.
Ennen lopullista täyttöä tuloputki asetettiin paikalleen tulevan rakennuksen alle, ja vihreä tuuletusputki asennettiin paikalleen. Kivipesä kaivettiin mahdollisimman lähelle harmaavesisuodattimen purkupäätä, jotta järviveden noustessa ei tulisi ongelmia. Yli kaksi metriä syvä kuoppa täytettiin tontilta löytyneillä kivillä, ja peiteltiin suodatinkankaalla. Lopuksi kangas peitettiin täyttömaalla, kuten harmaavesisuodatin.
BioRami 500 maastoutuu hienosti salaojakaivojen sekaan, ja tarvittaessa ”hatut” voidaan katkaista oikeaan korkeuteen, jos ne häiritsevät pitkinä.

Jos haluat tietää lisää jätevesijärjestelmistä tai kokeilla vaikka tuotevalitsinta, niin löydät ne www.jatevedet.fi -sivulta.
Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta. Mekin juuri pähkäilemme näiden jätevesiasioiden kanssa, sillä rakennutamme uutta mökkiä. Olemme katsoneet WehoPuts puhdistamoa, mutta vielä emme ole lopullisia päätöksiä tehneet. Lisäksi asennuspaikan katsomme sitten kun maat ovat taas sulat. Tsemppiä teille hommiin!